اصطلاحاتی نظیر خام، ویدئو، فشرده و غیرفشرده بسیار معروف و البته پیچیده هستند
در این متن کوتاه سعی شده است توضیح مختصری درباره این مفاهیم داده شود🌸
حتما̋ دو اصطلاح «تصویر خام» Raw و «ویدیوی غیرفشرده» Uncompressed را بارها شنیده اید. ممکن است بگوییم «دوربین Aویدیوی غیرفشرده ضبط می کند» یا «دوربین Bفایل خام ضبط می کند»، ولی نمی گوییم «دوربین Cتصویر خام غیر فشرده ضبط می کند».این جملات هرچند آوای مشابهی دارند اما معنای یکسانی ندارند و نمی توانند به جای یکدیگر استفاده شوند.اما تفاوت این ها چیست؟
آیا «تصویر خام»، «غیرفشرده» است؟ بله «تصویر خام»، همیشه «غیرفشرده» است اما «ویدیوی غیرفشرده» همیشه «خام» نیست.
[البته ممکن است در جریان ثبت تصویر ،Rawدر مرحله اسکن اطلاعات از روی پیکسل های حسگر دوربین، برای کم حجم شدن فایل، تعدادی از پیکسل ها اسکن نشوند و اطلاعات آنها دور ریخته شود.این فرایند هم نوعی «فشرده سازی(» )Compressionمحسوب می شود و از این جهت ممکن است «تصویر خام» هم فشرده شده باشد.
برای درک تفاوت «تصویر خام» و «ویدیوی غیرفشرده» لازم است بدانیم که دوربین دیجیتال چگونه تصاویر را ثبت می کند.
حس گر دوربین، نور دریافتی را به اطلاعات دیجیتال تبدیل می کند.تا این مرحله، تصویر ویدیویی وجود ندارد، آنچه هست تنها اطلاعات دیجیتال یعنی مجموعه ای از «صفر» و «یک»هاست.این اطلاعات باید «فرایند»(پروسس) و به تصویر ویدیویی تبدیل شوند تا بتوان آن را دید.
آیا با توجه به پیچیدگی های کار با «تصویر خام»، این نوع تصویر ارزش تحمل این همه سختی کار را دارد؟
پاسخ این سوال به میزان حساسیت شما نسبت به کیفیت تصویر و به مدت زمانی که در مرحله «پس از تولید» Post productionدر اختیار دارید وابسته است.اگر کار با فایل خام را انتخاب کرده اید در نظر داشته باشید که برای دستیابی به محصول نهایی بهتر باید به کاری سخت تر در «مرحله تولید» و «مرحله پس از تولید» تن دهید.
«ویدئوی غیرفشرده»( )Uncompressed videoمی تواند تصویری با کیفیت بهتر نسبت به «ویدیوی فشرده شده»( )Compressed videoبه دست دهد، اما اغلب مجبور هستید که چنین تصویری را توسط یک دستگاه ضبط کننده جدا از دوربین ضبط نمایید.البته برای اغلب کاربران، «تصویر ویدیویی فشرده شده» که داخل دوربین بر روی کارت SDیا CFضبط می شود کیفیت لازمه را دارد.
«تصویر خام»، اطلاعات خام حاصل از حس گر دوربین است که هنوز فرایندی (پروسس) بر روی آن صورت نگرفته است.اگر شما با اطلاعات خام حاصل از دوربین عکاسی یا ویدیو کار کرده باشید، می دانید که «تصویر خام» قابل رویت نیست مگر آن که با نرم افزاری اختصاصی نظیر Camera rawیا Red Cine-Xبه نمایش درآید.زمانی که چنین کاری انجام می دهید از «نمونه برداری رنگ » 4:4:4 استفاده می کنید ولی هنوز برخی تنظیمات انتخابی دوربین در هنگام عکاسی و فیلم برداری نظیر «وایت بالانس» بر تصویر اعمال نشده است و این تنظیمات در «مرحله پس از تولید» قابل اعمال به تصویر هستند. برای آن که بتوانید تصاویر را تدوین نمایید لازم است که تمام پلان های خام را ابتدا به ویدیو تبدیل نمایید، مگر در موارد استثنا نظیر فایل های خام حاصل از دوربین Black Magicکه به شکل خام قابل تدوین در نرم افزار هستند.این کار بوسیله «پروسسور تصویر»(تراشه الکترونیک دیگری علاوه بر حس گر اصلی دوربین) صورت می گیرد.این پروسسور، مواردی نظیر «وایت بالانس» و ) Gain (ISOرا به تصویر اعمال می کند.در جریان تبدیل اطلاعات دیجیتال حس گر دوربین به ویدیو، پروسسور دوربین اطلاعات خام حاصل از حس گر را در قالب یک فایل ویدیویی فشرده می کند.
بنابراین دو جریان از اطلاعات در دوربین وجود دارد: «فایل خام»( )Raw filesو «فایل ویدیویی»( .)Video filesفایل نهایی که در حالت نرمال با آن کار می کنیم، «فایل ویدیویی» است. برخی دوربین ها می توانند تصویر ویدیویی حاصله را پیش از فشرده شدن بیشتر از خروجی هایی نظیر HDMIو SDIخروجی دهند.این تصویر هرچند «نمونه برداری رنگ»(Chroma subsampling نظیر 4:2:2 ،4:4:4و.).. می شود اما فشرده سازی اضافه ای بر آن صورت نمی گیرد.این تصویر از کیفیت بهتری نسبت به «ویدیوی نرمال فشرده شده» برخوردار است، هرچند از قابلیت انعطاف کمتری (در برابر تغییرات و اصلاحات) نسبت به تصویر خام برخوردار است.